Версія для людей
з вадами зору

Людмила Філончук Лікар-ендокринолог

ПРО ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ – захворювання, основною ознакою якого є підвищення рівня цукру в крові. Тому для діагностики найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) чи венозної (береться з вени) протягом дня, або, що більш надійно, визначення рівня глюкози натще (не їсти мінімум 10 годин перед дослідженням). Нормальний рівень глюкози в крові коливається від 3.3 до 6.7 ммоль/л.

ГЛЮКОЗА Є ОСНОВНИМ ДЖЕРЕЛОМ ЕНЕРГІЇ, своєрідним універсальним паливом для наших клітин, яке, згораючи, забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях. А для того, щоб цукор потрапив у клітини, потрібен ІНСУЛІН (гормон підшлункової залози, який забезпечує надходження глюкози в клітини організму, відповідає за регулювання обміну білків, каталізуючи їх синтез з амінокислот, і переносить отримані білки до клітин, доставляє у клітини глюкозу, розчинену в крові).

ЯКІ Є ТИПИ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ?

Існують 2 типи.

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 1 ТИПУ пов’язаний з дефіцитом інсуліну: його виробляється мало чи зовсім немає. Зустрічається у 10-15% випадків. Підшлункова не справляється зі своїми функціями – кількість синтезованого гормону не переробляє всього обсягу глюкози, і рівень цукру в крові підвищується. При цьому типі діабету інсулінотерапія потрібна завжди.

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ: інсуліну виробляється достатня кількість, буває навіть більше норми. Але гормон виявляється практично не потрібен, тому що тканини організму втрачають до нього чутливість. У цьому випадку інсулін використовується рідко – лише при важкому перебігу, коли інші ліки не допомагають.

Лікарі виділяють також так званий «прихований діабет», який можна виявити лише за допомогою спеціального аналізу, і потенційний, коли до нього є схильність. Подібне трапляється при ожирінні, несприятливій спадковості і при надлишковій масі тіла при народженні (понад 4 кг).

ОСНОВНІ СИМПТОМИ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ:

•  посилене виділення сечі;

•  невтолима постійна спрага;

•  невгамовний постійний голод;

•  виражене схуднення, особливо характерне для діабету 1 типу.

СИМПТОМИ ДІАБЕТУ 1 ТИПУ:

-  велика втрата ваги;

-  спрага;

-  часте сечовипускання;

-  сухість у роті;

-  дратівливість;

-  швидка стомлюваність;

-  нудота;

-  іноді блювота.

Другорядними ознаками є: болі  в серці, болі у литкових м’язах і судоми в них, фурункульоз, шкірний свербіж, головний біль, дратівливість і порушення сну.

СИМПТОМИ ДІАБЕТУ 2 ТИПУ:

-  оніміння і судоми ніг;

-  больові відчуття в ногах, руках;

-  відчуття постійної спраги;

-  свербіж;

-  помутніння в очах;

-  погане загоєння ран;

-  наявність шкірних інфекцій;

-  стомлюваність;

-  сонливість;

-  зниження больової чутливості;

-  часті інфекційні захворювання;

-  поступове збільшення ваги;

-  зниження потенції у чоловіків. Крім цього, при діабеті другого типу спостерігається випадіння волосся на ногах на тлі посиленого росту волосся на обличчі, поява на тілі невеликих жовтих наростів, іменованих ксантомами. Також до перших ознак діабету цього типу відноситься запалення крайньої плоті, пов’язане з частим сечопусканням.

ЯКІ ПРИЧИНИ ЦУКРОВОГО  ДІАБЕТУ?

Цукровий діабет 1 типу до теперішнього часу залишається захворюванням з нез’ясованою причиною розвитку. Відомо, що провідну роль в перебігу хвороби відіграє руйнування клітин підшлункової залози, які секретують інсулін - β-клітин острівців Лангерганса – імунною системою організму. В результаті цього процесу розвивається абсолютний дефіцит інсуліну в організмі і виникає потреба в його штучному заміщенні.

ФАКТОРИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО ВИНИКНЕННЯ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 1 ТИПУ:

•  генетична схильність;

•  внутрішньоутробні вірусні інфекції, вірусні інфекції у підлітків (краснуха, кір, вітрянка та ін.);

•  годування грудних дітей поживними сумішами на основі коров’ячого молока або такими, що мають в своєму складі глютен;

•  вживання продуктів з надлишковим вмістом нітрозовмісних барвників та консервантів.

Цукровий діабет 2 типу є наслідком переїдання і надмірної ваги, причому дана форма діабету розвивається не лише при видимому ожирінні, але і при прихованому – абдомінальному, коли жирова тканина концентрується в області живота і оточує внутрішні органи.

ФАКТОРИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО ВИНИКНЕННЯ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ:

•  нездорове харчування, багате солодощами і жирами;

•  відсутність чи дефіцит фізичної активності;

•  надмірна вага та ожиріння;

•  порушення глюкозної толерантності.

ЯК ЛІКУВАТИ ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ?

-  дієта;

-  протидіабетичні засоби;

-  інсулінотерапія;

-  регулярний контроль цукру.

ДІЄТА ПРИ ДІАБЕТІ

Головним пунктом в лікуванні цукрового діабету є підтримання правильної дієти. Продукти при цукровому діабеті повинні бути строго обмежені по калорійності і вмісту в них цукру. У домашніх умовах неможливо обчислити правильну норму продуктів на кожен день, тому дієтологи ввели умовну одиницю виміру - хлібну одиницю. Вона показує кількість вуглеводів, що містяться в продукті. Чим вище цей показник, тим небезпечніше продукт для хворого.

Дієта при цукровому діабеті повинна містити такі овочі, як: капуста, шпинат, салат, зелений горошок, помідори і огірки - щоб прискорити відчуття насичення. Для підтримки роботи печінки, яка страждає при діабеті, необхідно включити в раціон продукти, багаті на ліпотропні фактори (соя, вівсянка, сир), обмежити жирні м'ясні та рибні бульйони, смажену обробку. Заборонено вживати цукерки, шоколад, випічку, солодощі, солоні, пряні, гострі і копчені закуски, жири тваринного походження, спиртні та солодкі напої, солодкі фрукти і сухофрукти.

ПРОФІЛАКТИКА ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ

Профілактика цукрового діабету допомагає не при всіх формах захворювання. У багатьох випадках цукровий діабет 1 типу неможливо уникнути, так як він передається у спадок. Цукровий діабет 2 типу при правильному лікуванні і харчуванні можна попередити та повністю вилікувати. До заходів профілактики цукрового діабету 2 перш за все входить підтримка ваги в нормі, так як ожиріння є основною причиною даного захворювання. Необхідно контролювати нормальний тиск і ліпідний обмін. Займатися регулярними фізичними навантаженнями, виключаючи перевтому. Харчування має бути регулярним, дробовим, містити оптимальну кількість корисних речовин і вітамінів.

Цукровий діабет 2 типу можна попередити, дотримуючись порад нашої постійної рубрики #будьтездорові таких як:

•  здорове харчування;

•  помірні фізичні вправи (протягом 30 хвилин, п’ять разів на тиждень);

•  утримання ваги тіла в межах норми;

•  техніки релаксації, усунення факторів хронічного стресу.

 

#РОКЛ #консультаціяспеціаліста