Версія для людей
з вадами зору

#медичнапослуга #КОЛОНОСКОПІЯ

КОЛОНОСКОПІЯ

ЩО ЦЕ?

КОЛОНОСКОПІЯ – це методика обстеження товстої кишки, що дозволяє лікареві оцінити стан слизової оболонки товстої та прямої кишки, виявити у ній зміни. Проводиться за допомогою спеціального приладу – колоноскопа. Процедура дозволяє не тільки оцінити слизову, а й при необхідності зробити забір тканин з підозрілої ділянки для подальшого її морфологічного дослідження.

 

ПОКАЗИ

При яких симптомах потрібно робити КОЛОНОСКОПІЮ Вам найбільш точно підкаже лікар. Але якщо Ви виявили у себе хоча б одну із зазначених нижче ознак, варто запланувати візит до фахівця:

  • наявність патологічних домішок у калових масах – крові, слизу, гною;
  • хронічний запор чи діарея;
  • болі у животі;
  • анемія нез’ясованого походження;

Методика активно використовується для проведення скринінгу на рак товстої кишки – одного з найпоширеніших злоякісних новоутворень серед всіх онкологічних хвороб.

 

ПРОТИПОКАЗИ

КОЛОНОСКОПІЯ, як і будь-яка інша медична маніпуляція, має свої протипокази:

  • важка серцево-легенева недостатність;
  • гіпертонічна хвороба з постійно підвищеним артеріальним тиском;
  • активне запалення у черевній порожнині;
  • інфекційні захворювання у гострому періоді.

 

ПЕРЕВАГИ

КОЛОНОСКОПІЮ по праву вважають «золотим стандартом» діагностики раку товстої кишки. Це ендоскопічне обстеження дозволяє виявити онкологічний процес на ранній стадії та запобігти розвитку небезпечного захворювання. Дана процедура буквально може врятувати життя.

Серед решти переваг – сучасне обладнання, завдяки чому лікар-ендоскопіст може помітити навіть мінімальні структурні зміни в слизовій товстої кишки, з яких може розвиватися пухлина. Також є змога оцінити ямковий та капілярний малюнки, що теж надзвичайно важливо для якісної діагностики усіх можливих захворювань товстої кишки.

 

ПІДГОТОВКА

Аби КОЛОНОСКОПІЯ пройшла максимально комфортно, до неї потрібно правильно і вчасно підготуватися. Для цього необхідно:

  1. Дієта – з раціону виключаються продукти з високим вмістом клітковини (овочі, фрукти, цільнозернові хлібобулочні вироби) та продукти, що підвищують газоутворення у товстій кишці (бобові, капуста і т.п.). Дотримуватись дієти потрібно приблизно за 3 дні до процедури.
  2. Відмова від алкоголю за 3-4 дні до обстеження.
  3. Прийом проносних напередодні – рекомендовані препарати можна уточнити під час консультації у лікаря. Також фахівець докладно розповість Вам про схему прийому ліків, або ж Ви можете вивчити її в інструкції до засобу.
  4. Якщо маніпуляція буде проводитися під загальним знечуленням, то  у день дослідження забороняється їсти і пити будь-яку рідину.

Для проведення КОЛОНОСКОПІЇ в стані медикаментозного сну, необхідно пройти консультацію анестезіолога.

 

ПРОЦЕДУРА

Маніпуляція проводиться у кілька етапів:

  1. Пацієнт лягає на лівий бік і згинає ноги в колінах, пригинаючи їх до тулуба.
  2. Виконується знеболювання.
  3. Через анальний отвір лікар вводить прилад у кишку і, плавно просуваючись по ній, досліджує слизову оболонку.
  4. Після закінчення процедури, якщо використовувався загальний наркоз, анестезіолог приводить пацієнта до тями і контролює стан ще деякий час. В іншому випадку пацієнт може відразу йти додому.

Як проводиться весь цикл процедури більш детально Вам розповість Ваш лікар. У Центрі ендоскопічної та ультразвукової діагностики Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка працює чудова команда лікарів під керівництвом завідувача Лазарчука Віталія Миколайовича (https://rokl.rv.ua/nashi-pidrozdily/diahnostychni-sluzhby/tsentr-endoskopichnoi-ta-ultrazvukovoi-diahnostyky).

 

ПІСЛЯ ПРОЦЕДУРИ

Після КОЛОНОСКОПІЇ не варто вживати газовані напої, а також їжу, що може провокувати надмірне газоутворення в товстій кишці, бо це викликатиме дискомфортні відчуття. Ну і якщо КОЛОНОСКОПІЯ проводилася в стані медикаментозного сну, то не можна одразу сідати за кермо автомобіля, бо ще короткий час може відчуватиметься легке запаморочення.

 

Як отримати послугу БЕЗОПЛАТНО?

На КОЛОНОСКОПІЮ пацієнта спрямовує сімейний чи лікуючий лікар з е-направленням - ПРОЦЕДУРА БЕЗОПЛАТНА. Оскільки за допомогою КОЛОНОСКОПІЇ можна виявити новоутворення, обстеження входить у список пріоритетних у НСЗУ.

У пакет МЕДИЧНОЇ ПОСЛУГИ КОЛОНОСКОПІЯ входить:

  • консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або важливих аспектів для забезпечення проведення дослідження, а також аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);
  • консультація лікаря-анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів щодо забезпечення безпеки пацієнта/пацієнтки;
  • діагностична КОЛОНОСКОПІЯ для візуального огляду товстої кишки і термінального відділу тонкої кишки (при технічній можливості) без проведення ендоскопічних маніпуляцій;
  • КОЛОНОСКОПІЯ для візуального огляду товстої кишки і термінального відділу тонкої кишки (при технічній можливості) з ендоскопічною маніпуляцією (зокрема, взяттям матеріалу для гістологічного дослідження) та/або ендоскопічною операцією;
  • виконання хромоколоноскопії (розчином індигокарміну, оцтової кислоти тощо) для діагностики неопластичних колоректальних утворень;
  • забезпечення місцевої або загальної анестезії;
  • проведення гістологічного дослідження матеріалу, взятого під час КОЛОНОСКОПІЇ;
  • оформлення заключення та протоколу ендоскопічного втручання одразу після його проведення у повному обсязі з використанням стандартної термінології та класифікацій;
  • надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам, а також виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги за потреби та надання невідкладної медичної допомоги до її прибуття;
  • направлення пацієнтів для отримання вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, інших медичних послуг;
  • запис результатів обстеження (фото/відео фіксація) на цифровий носій пацієнта/пацієнтки (за бажанням).

 

Бажаєте отримати індивідуальну консультацію, зробіть попередній запис на прийом через контакт-центр:

+38 050 2000 891

+38 096 2000 891

Або заповніть коротку форму на нашому сайті https://rokl.rv.ua/

 

#РОКЛ #медичнапослуга